Návod, jak zkopírovat nastavení i připojená zařízení do nového Ajax Hubu
Vlastníte například Ajax HUB (2G) a rozhodli jste se pro koupi výkonnější centrální jednotky a nechce se vám odpárovat všechny komponenty ze starého HUBu a po té znovu párovat s novým?
V tomto návodu se dočtete jak jednoduše to lze provést.
S operačním systémem Malevich 2.9 (nebo novějším) můžete snadno přenést všechna data, nastavení i spárovaná zařízení na nový hub Ajax. Není tak potřeba celý systém znovu ručně konfigurovat.
- Hlavní výhody: Rychlé obnovení zabezpečení i v případě, že je původní hub nefunkční nebo offline.
- Délka přenosu: Obvykle do 15 minut (odvíjí se od počtu zařízení a nastaveného intervalu pingu).
- Důležitá upozornění:
1 - Před zahájením přenosu deaktivujte systém
2. Pokud je systém napojen na pult centrální ochrany (PCO), nejprve dočasně pozastavte monitorování – nastavení kanálů PCO se nepřenáší.
3. Přenos přepíše všechna stávající data na novém hubu daty ze starého zařízení.
4. Uživatelé s přístupem k událostem dostanou notifikaci o výběru hubů, zahájení i dokončení celého procesu.
5. přenos dat lze pouze na stejný model HUBu či vyšší. Nelze přenes data z HUBu vyššího modelu na nižší, např. z Ajax HUB 2 Plus na Ajax HUB Plus.
Jak přenést data ze starého do nového hubu
1. V aplikaci Ajax zvolte požadovaný prostor, přejděte do záložky Zařízení a otevřete nastavení starého hubu. Zde vyberte možnost Přenést nastavení do jiného centra.
2. Naskenujte QR kód nového hubu (případně ručně opište jeho ID). Zkontrolujte přehled přenášených dat a potvrďte tlačítkem Další.
3. Vypněte starý hub a klikněte na Start.
4. Většina dat a zařízení se přenese automaticky. Jakmile vás k tomu aplikace vyzve, u tlačítek a klíčenek (Button, SpaceControl) stiskněte 2× libovolné tlačítko v dosahu nového hubu nebo retranslátoru (extenderu).
5. Po úspěšném dokončení dostanete notifikaci. Starý hub se automaticky přesune do nového virtuálního prostoru (např. Kopie_Můj_domov) a jeho místo v původním prostoru převezme nový hub.
Co provést se starým hubem po přenosu
Na původním hubu zůstane uložena konfigurace, ale připojená zařízení s ním postupně ztratí spojení. Aby nedocházelo k pletení obou hubů v aplikaci, doporučujeme starý hub po úspěšném přenosu resetovat do továrního nastavení.
Postup resetu starého hubu
- Starý hub znovu zapněte.
- Smažte všechny uživatele v menu: Zařízení → Hub → Nastavení → Uživatelé (u každého účtu zvolte Smazat uživatele).
- Podržte tlačítko napájení na déle než 30 sekund, dokud LED indikátor nezačne blikat červeně (tím obnovíte tovární nastavení).
- Odeberte hub ze svého účtu v aplikaci.
Jaké centrály HUB lze mezi sebou migrovat?
Ajax HUB (2G), (4G) - Ajax HUB (2G)i (4G), Ajax HUB 2 (2G) i (4G), Ajax HUB 2 Plus, Ajax BP, Ajax Superior HUB G3, Ajax Superior MegaHUB.
Ajax HUB 2 - Ajax HUB 2 , Ajax HUB 2 Plus, Ajax BP, Ajax Superior HUB G3, Ajax Superior MegaHUB.
Ajax HUB 2 Plus - Ajax HUB 2 Plus, Ajax BP, Ajax Superior HUB G3, Ajax Superior MegaHUB.





